Γιατί κολλάνε στο μυαλό μας συγκεκριμένα τραγούδια;


Ερευνητές δίνουν απάντηση στην αιώνια απορία
Είναι σίγουρα αμέτρητες οι φορές που ένα τραγούδι σας έχει «καρφωθεί» στο μυαλό και δεν μπορείτε να σταματήσετε να το σιγοτραγουδάτε με αποτέλεσμα να νιώθετε έναν εκνευρισμό. Μόνο που σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα το γεγονός ότι εκνευριζόμαστε δεν οφείλεται στο ότι δεν μας αρέσει το τραγούδι, αλλά αντιθέτως στο ότι μας αρέσει πάρα πολύ.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Western Washington πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε 300 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν διάφορα τραγούδια και μετά να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες.

Το πείραμα έγινε με τραγούδια διασήμων καλλιτεχνών, όπως η Lady Gaga και με τη βοήθειά τους, οι ψυχολόγοι κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι τα τραγούδια που ξέρουμε και μας αρέσουν είναι αυτά που κατά κανόνα «ξεπηδούν» στο μυαλό μας εκεί που δεν το περιμένουμε.

Όπως ανακάλυψαν, όταν ένα τραγούδι εξακολουθούσε να «παίζει» στο μυαλό ενός ανθρώπου αμέσως μετά την ακρόασή του, είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να «εισβάλλει» εκ νέου στο μυαλό του μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Μάλιστα οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η νοερή, ακούσια επανάληψη ορισμένων τραγουδιών μοιάζει με τις ακούσιες σκέψεις και αναμνήσεις που επίσης «εισβάλλουν» στο μυαλό μας δίχως εμείς να κάνουμε κάτι για να τις προκαλέσουμε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ότι τα τραγούδια είναι πιθανότερο να «κολλήσουν» στο μυαλό μας στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων ή όταν κάνουμε κάτι απελπιστικά εύκολο.

Στην πρώτη περίπτωση, το μυαλό έχει την τάση να περιπλανηθεί σε κάτι άλλο επειδή «ζορίζεται», ενώ στην δεύτερη δημιουργείται πρόσφορο έδαφος νοητικά για επαναλαμβανόμενες σκέψεις, επειδή αυτό που κάνουμε δεν έχει ιδιαίτερες νοητικές απαιτήσεις.

Όσο για το πώς μπορούμε να γλιτώσουμε από τους ενοχλητικούς αυτούς «εισβολείς» οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε κάτι το οποίο απαιτεί την χρήση των ακουστικών και λεκτικών δεξιοτήτων της λειτουργικής μνήμης μας, όπως το διάβασμα ενός συναρπαστικού βιβλίου ή το να δούμε μία αγαπημένη μας ταινία.
newsbeast.gr
aniwthoi.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

tads

 
Η ιστοσελίδα 8entertainment δημιουργήθηκε για οποιοδήποτε....ΔΕΝ περιέχει ακατάλληλο περιεχόμενο και περιέχει δωράκια για όλες τις ηλικίες...ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,ΜΟΥΣΙΚΗ,ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ...
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece

stats

Για να μας επισκέπτεστε πιο εύκολα πληκτρολογήστε για συντομογραφία http://8enter.blogspot.gr και θα μεταφερθείτε ΑΜΕΣΩΣ στην ιστοσελίδα μας!!!

Δείτε την ιστοσελίδα μας με άλλο μάτι :
http://www.8entertainment.blogspot.gr/view/flipcard
http://www.8entertainment.blogspot.gr/view/sidebar
http://www.8entertainment.blogspot.gr/view/snapshot

Copyrights

Text Widget

Επικοινωνήστε μαζί μας απο την σελίδα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ που θα την βρείτε πάνω πάνω....Μην ξεχάσετε να μας κάνετε LIKE στο Facebook!X Μείνετε ενημερωμένοι κάνοντας ένα Like

8entertainment

Πνευματικά δικαιώματα -Copyrights

"